Vi må leve ved sjøen, mor…( norsk versjon)

– Hva snakker du om, pinnsvin?

– Havet

– Hva nærer havet deg?

– Vinteren kommer, og jeg er ene og alene

Høsten kaster loss.

img_7807

Klokken syv om morgenen. Det er fortsatt mørkt og vinterkulden har allerede kommet.

Men selv om det er høst, pulserer sjelen fortsatt på sommerens varme.

Naive deg, hva ventet du deg av november? Håpet du på gyldne blader på trærne helt til slutten av desember? Det skjer ikke, ikke her. Dette land er en nordlig skjønnhet, som forbereder seg til å bade i snø, ski, ullgensre, varm kaffe og ferske vafler…

Nordsjøen Norskehavet og Barentshavet bearbeider denne skjønnheten uten noen målsetting om å bli et sommerparadis. For dette Kongeriket bærer et navn som kommer fra det norrøne ordet, nordvegr, og betyr “veien mot nord.”

img_7844
img_7846

Men å tro at klima i Norge er hardt – er misvisende. Vinteren er mild, og havet utenfor kysten av Norge fryser ikke (i stor grad skyldes den varme Golfstrømmen). Men vinter – det er vinter!

Og havet – er og blir hav!

Norge omgis av hav på tre sider. Uansett hvor du går, vil du føle nærvær av havet. Og hvis huset ditt er vendt mot sjøen, vil havdypets energi gjennomsyre deg, og lokke deg med sin blå, ertende og pirrende stemme hver dag.

img_7768

Det er en velsignelse å starte dagen med havet.

For de som starter en ny dag med et møte med havet, kan ikke være sint eller ulykkelig. Kanskje det er derfor nordmenn er glade, og deres hjerter ikke er fylt av sinne. For egentlig handler det ikke om levestandarden eller en demonisk økonomi med hele forbrukersamfunnet og levekostnader av en annen verden. Skyll alt det der bort! All materie i havet! Og se at, tross alt, som det heter seg, når du ser på sjøen, bærer bølgene bort alle dine sorger …

img_7708

Jeg er velsignet med en spesiell morgen. Den begynner med havet som er synlig fra vinduet i huset vårt. På det holder jeg gjerne blikket festet, for det evner å fylle ditt hjerte med lykke. Hva er du, min koselige hav-morgen? Du dufter av nytraktet kaffe og barnegrøt.

img_7975

Ikke bare stå der og se, tenkte jeg en gang! På tide å hilse god morgen personlig. På tide å føle og se soloppgangen over havet, og for et øyeblikk bare glemme arbeidets bekymringer, problemer … bare elske og å være takknemlig for livet. Bare lytte til sjøen, bare la kuldeblå lepper møtes i et kyss, drikke kald kaffe og omfavne vår sønn.

img_7814
img_7780
img_7737
img_7759

Min Herre og Frelser, takk for havet!!

img_7751

Vi må leve ved sjøen, mor. Vi må gjøre det vi har lyst til, uten å komplisere ting. Man må ta et valg, mamma: I måneder fortære seg for ting som aldri ble gjort, som ble fortapt eller var forgjeves, eller bestemme seg for at resten av livet er akkurat den tiden en trenger, for så å sette i gang. I hundre år kan du såre dine nærmeste og kalle ham en dum, klønete idiot, eller lovprise hans hverdagslige prestasjoner og seire, og se ham blomstre og kjenne seg verdsatt. Hvis du fortsatt er sammen med ham, og elsker ham, hvorfor forgifte både hans og ditt eget blod?  

V. Polozkova

img_7826

Med kjærlighet til havet. Anna Horgen

One response to “Vi må leve ved sjøen, mor…( norsk versjon)”

  1. Så spennende! Jeg elsker deg!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: